

Infection Control Branch, Centre for Health Protection

Title	Infection Prevention in Aging Populations Across Healthcare Spectrum: from Hospital to Community Institutions
Target Participants	 Doctors, nurses and healthcare workers of related specialties including Infectious Disease, Infection Control, Microbiology, Internal Medicine and Geriatrics Doctors, nurses and healthcare workers of Geriatric Assessment Team, Community Nursing Team of Hospital Authority, Centre for Health Protection, Elderly Health Services of the Department of Health, Licensing Office of RCHE, Licensing Office of RCHD of the Social Welfare Department and Residential Care Homes of Elderly
Objectives	 Infection control standard in long term care facilities Control of multidrug resistant organisms (MDRO) in hospital and community institutions Challenges to enhance infection control in long term care facilities
Date	27-28, January 2016 (Wednesday and Thursday)
Time	09:00 -17:30 [Registration starts at 08:45]
Venue	Lecture Theatre, G/F Centre for Health Protection, 147C Argyle Street, Kowloon

27 th January 2016		
Time	Topic	Speaker
09:00 – 09:05 (5 min)	Opening Remarks	Dr. T H Leung
		Controller of Centre for Health
		Protection, Department of Health
09:05 – 09:15 (10 min)	Present Souvenirs to Speakers (By CCHP)	Dr. T H Leung
	Present Awards to RCHEs with outstanding	Controller of Centre for Health
	performance (By Head, ICB)	Protection, Department of Health
	Overall performance Award	
	1. 澤群護老中心有限公司_EXCEL	
	HEALTH CARE CO. LIMITED	
	2. 恩怡護老之家有限公司¬_THE	
	PEACEFUL ELDERLY HOME LIMITED	
	Group Photos	
Session 1: MDRO in Lon	g Term Care Facilities	
Moderator: Dr. Felix C	han, Chief of Service (Medicine), TWGHs Fung Yiu	King Hospital
09:15 – 10:00 (45 min)	MDROs in Residential Care Homes of Elderly in	Dr. Vincent Cheng
	Hong Kong	Consultant Microbiologist,
		Queen Mary Hospital
10:00 – 10:45 (45 min)	Epidemiology of MDRO in Long Term Care	Prof. Lindsay E. Nicolle
	Facilities (epidemiology, risk factors, impacts)	Professor of Internal Medicine
		and Medical Microbiology,
		University of Manitoba /
		Consultant in Adult Infectious
		Diseases, Health Sciences Centre
		and Winnipeg Regional Health
		Authority, Canada
10:45 – 10:50 (5 min)	Q&A session	Dr. Felix Chan, Chief of Service

		(Medicine), TWGHs Fung Yiu King Hospital
10:50 – 11:00 (10 min)	Coffee Break	
Session 2: Control of M	DRO Across Healthcare Spectrum	
Moderator: Dr. Jennifer	Myint, Chief of Service, Department of Rehabilitation	on, Kowloon Hospital
11:00 – 11:45 (45 min)	MDRO in Long Term Care Facilities: forming	Prof. Suzanne F. Bradley
	networks to control the problem (transmission	Professor, Internal Medicine
	between acute hospital and long term care facilities,	Division of Infectious Diseases
	gaps in dealing with the problem in LTCFs)	University of Michigan, USA
		Program Director,
		Infection Control,
		Veterans Affairs Ann Arbor
		Healthcare System
11:45 – 12:30 (45 min)	Implementing Multicomponent strategies to prevent	Prof. Lona Mody
,	MDROs in Hospitals and Community Institutions	Professor,
	1	Internal Medicine
		Division of Geriatric and
		Palliative Medicine,
		University of Michigan,
		Ann Arbor, USA
12:30 – 12:35 (5 min)	Q&A session	Dr. Jennifer Myint, Chief of
	(4.1.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.2.	Service, Department of
		Rehabilitation, Kowloon
		Hospital
12:35 – 14:00 (85 min)	Lunch Break	
Session 3: MDRO for S ₁		I
-	ng, Chief Infection Control Officer, Hospital Authori	tv
14:00 – 14:45 (45 min)	MDROs: Defining High Risk Populations	Prof. Lona Mody
11.00 11.15 (15 mm)	William Control of the Control of th	Professor.
		Internal Medicine
		Division of Geriatric and
		Palliative Medicine,
		University of Michigan,
		Ann Arbor
14:45 – 15:30 (45 min)	Issues in the detection of multi-drug resistant G (-)	Prof. Suzanne F. Bradley
14.43 – 13.30 (43 mm)	organisms	Professor, Internal Medicine
	organisms	Division of Infectious Diseases
		University of Michigan
		Program Director,
		Infection Control,
		Veterans Affairs Ann Arbor
		Healthcare System
15.20 15.25 (5:)	O & A cassion	· ·
15:30 – 15:35 (5 min)	Q&A session	Dr. N C Tsang, Chief Infection
		Control Officer, Hospital
15.05 15.45.40		Authority
15:35 – 15:45 (10 min)	Coffee Break	
	ng, Head, Infection Control Branch, Centre for Health	n Protection/ Consultant
	sease Control Training Centre, Hospital Authority	T
15:45 – 16:30 (45 min)	Antibiotics Stewardship Programs	Prof. Lindsay E. Nicolle
		Professor of Internal Medicine and Medical Microbiology,

		University of Manitoba / Consultant in Adult Infectious Diseases, Health Sciences Centre and Winnipeg Regional Health
		Authority
16:30 – 17:15 (45 min)	Multi-faceted Approaches to MDRO Outbreak	Prof. Suzanne F. Bradley
	Control	Professor, Internal Medicine
		Division of Infectious Diseases
		University of Michigan
		Program Director,
		Infection Control,
		Veterans Affairs Ann Arbor
		Healthcare System
17:15 – 17:30 (15 min)	Q&A session	Dr T Y Wong, Head, Infection
		Control Branch, Centre for
		Health Protection/ Consultant
		in-charge, Infectious Disease
		Control Training Centre,
		Hospital Authority

28 th January 2016		
Time	Topic	Speaker
Session 5: Infection Cor	ntrol Standard and Monitoring in Long Term Care F	acilities I
Moderator:		
Dr. C B Law, Chief of S	ervice (Medicine & Geriatrics), Princess Margaret H	Iospital / North Lantau Hospital
09:00 – 09:45 (45 min)	Infection Prevention Programs in Long-term and	Prof. Lona Mody
	Post-acute Care Facilities: Overarching Principles	Professor,
		Internal Medicine
		Division of Geriatric and
		Palliative Medicine,
		University of Michigan,
		Ann Arbor
09:45 – 10:15 (30 min)	Infection Control Guidelines and Programs for	Dr. Chen Hong
	Residential Care Homes in Hong Kong	Associate Consultant
		Infection Control Branch
		Centre for Health Protection
10:15 – 10:45 (30 min)	Performance of Infection Control in Hong Kong	Dr. Tonny Ng
		Senior Medical Officer
		Elderly Health Service
		The Department of Health
10:45 – 10:50 (5 min)	Q&A session	Dr. C B Law, Chief of Service
, ,		(Medicine & Geriatrics),
		Princess Margaret Hospital /
		North Lantau Hospital
10:50 – 11:00 (10 min)	Coffee Break	
` ,	ntrol Standard and Monitoring in Long Term Care	Facilities II
	Li, Assistant Director (Family& Elderly Health Servi	
11:00 – 11:45 (45 min)	MDRO Control and Performance Improvement in	Prof. Suzanne F. Bradley
,	LTCF: Guidance from the USA	Professor, Internal Medicine
		Division of Infectious Diseases
		University of Michigan

		Program Director,
		Infection Control,
		Veterans Affairs Ann Arbor
		Healthcare System
11:45 – 12:30 (45 min)	Guideline Approach in Canada and European	Prof. Lindsay E. Nicolle
	countries	Professor of Internal Medicine
		and Medical Microbiology,
		University of Manitoba /
		Consultant in Adult Infectious
		Diseases, Health Sciences Centre
		and Winnipeg Regional Health
		Authority
12:30 – 12:35 (5 min)	Q&A session	Dr. Teresa Li, Assistant
		Director(Family& Elderly Health
		Services), Department of Health
12:35 – 14:00 (85 min)	Lunch Break	*
	rol Standard and Monitoring in Long Term Care l	Facilities III
	k, Consultant, Department of Medicine, Queen Eliza	
14:00 – 14:45 (45 min)	Surveillance Practices and Monitoring in Long-term	Prof. Lona Mody
14.00 14.43 (43 mm)	Care Facilities	Professor,
	Care I aemities	Internal Medicine
		Division of Geriatric and
		Palliative Medicine,
		University of Michigan,
44.45.45.00 (45.4.)		Ann Arbor
14:45-15:30 (45 min)	Culture, behavior and human factors – beyond the	Prof. Lindsay E. Nicolle
	bundle for improvement	Professor of Internal Medicine
		and Medical Microbiology,
		University of Manitoba /
		Consultant in Adult Infectious
		Diseases, Health Sciences Centre
		and Winnipeg Regional Health
		Authority
15:30 – 15:35 (5 min)	Q&A session	Dr. Y F Mak, Consultant,
		Department of Medicine, Queen
		Elizabeth Hospital
15:35 – 15:45 (10 min)	Coffee Break	
Session 8: Panel Discussion	on on Control of MDRO and Infection Control Mon	itoring in Long Term Care
Facilities		5 5
Moderator: Dr. K W C	hoi, Consultant, Department of Medicine, Alice Ho	Miu Ling Nethersole Hospital
15:45 – 17:15 (90 min)	Panel Discussion	Prof. Suzanne F. Bradley (lead)
\ - /		Prof. Lona Mody
		Prof. Lindsay E. Nicolle
		Dr. Vincent Cheng
		Dr. Tonny Ng
		Dr. Chen Hong
		Dr. NC Tsang
		Dr. TY Wong
		Dr. Teresa Li
4-4-4-5		Dr. Y F Mak
17:15 – 17:30 (15 min)	Closing Remarks	Dr. T Y Wong
		Head, Infection Control Branch,

	CHP/ Cons i/c Infectious Disease
	Control Training Centre, HA

Enquiries

Mr. Ivan Wong 2125 2930 / Ms Peggy Tam 2125 2902